1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Hassas Tarım Nedir? Hassas Tarım Uygulamaları Nelerdir?


Hassas Tarım Nedir?

Hassas tarım, teknolojinin bütün olanaklarını kullanarak, tarlalardaki ürünlerin en doğru şekilde gelişimlerini takip etme ve ölçme esasına dayanan, minimum maliyet ile maksimum verimi almayı amaçlayan bir tarım uygulamasıdır.

İlk olarak 20. yüzyılın başlarında tarımda makine kullanımı ile başlayan bir tarımsal mekanizasyon devrimini yaşadık. Bu sayede gereksiz yere kullanılan iş gücü azaldı. Bununla birlikte insan ve hayvan refahının sağlanması adına önemli bir gelişme meydana geldi. Daha sonra 20. yüzyılın ortalarına gelindiğinde ıslah çalışmalarının artıp, yapay gübre ve pestisitlerin kullanımı kolaylaşmaya başlayınca bir Yeşil Devrim dönemine girdik. İnsanlar genetik modifikasyonlarla tohumdaki ve hayvandaki verimi olumlu yönde değiştirdiler. Ancak bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi çok uzun sürmedi, insanlık tohumun ve hayvanın ne olduğunu yeniden tanımlamaya başladı. Yeşil Devrim ile birlikte tarım artık çok değişmişti. Şimdi asıl değişmesi gereken şey, bizim tarımda kullandığımız mekanizasyon yöntemleriydi. En sonunda gps, nesnelerin interneti (IoT), drone ve robot teknolojisini kullanarak Hassas Tarım adını verdiğimiz yeni bir çağa hep birlikte adım atmış olduk.

Hassas Tarım Uygulamaları Nelerdir?

GPS (Global Positioning System)
GPS (Global Positioning System)

GPS (Global Positioning System)

Global Positioning System, yani bir diğer adıyla evrensel konumlama sistemi denen teknoloji sayesinde, uydudan aldığımız sinyalleri analiz ederek dünya üzerindeki konumumuzu 5-20 metre arasında değişen hassasiyetle hesaplamaya başladık. Gittikçe gelişen GPS teknolojisi, hayatımızın her alanına, hatta araç kullanırken yön tarifi yaparak arabalarımızın içine dahi girdi. Fakat bunun tarımda kullanılabilmesi için GPS’in 15 metreden daha yüksek bir doğruluk oranıyla çalışması gerekiyordu.

Diferansiyel GPS (DGPS)
Fotoğraf: bdk

Bunun ardından Amerika Birleşik Devletleri ordusu, GPS verilerine diferansiyel düzeltimi yaparak ortalama olarak 1 metreye kadar doğru bir şekilde konum verisi elde etmeyi başaran Diferansiyel GPS (DGPS) adında yeni bir teknoloji geliştirdi. Geliştirilen bu teknoloji bir süre sonra halkın kullanımına açıldı. DGPS’in kullanıma açılması ile birlikte bazı uydu şirketleri belirli bir ücret karşılığında arazisinin verilerini elde etmek isteyen kullanıcılara abonelik satıyordu. Böylece birçok insan tarlalarında verim haritalama işlemlerini gerçekleştirmeye başladı.

Verim Haritalama
Verim Haritalama

Verim Haritalama Nedir?

Arazi hakkında geniş çaplı bilgi sahibi olmak, ürünlerin gelişim durumlarını ve gelişim hızlarını ölçmek için kullanılmakta olan bir akıllı tarım teknolojisidir. Verim Haritalama ile birlikte elde edilen veriler uzun yıllar boyunca saklanabilmektedir. Bu nedenle Hassas Tarım yöntemleri ile üretim yapan insanların neredeyse hepsi bu teknolojiyi kullanmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

DGPS ile tarlaların verim haritaları çıkartılıp, tarlanın durumunu ve ürünlerin gelişimi hakkında bilgiler topladık. Fakat hassas tarım uygulamaları için DGPS teknolojisi tek başına yeterli ihtiyacı karşılayamıyordu. Çünkü ekim, gübreleme, toprak işleme yapmak için 1 metreden çok daha hassas bir doğruluk oranına ulaşmamız gerekiyordu. Bunun için elde ettiğimiz DGPS frekanslarını anlık olarak düzeltmemize yarayan, Gerçek Zamanlı Kinematik (RTK-DGPS) adında yeni bir yönteme başvurduk. RTK sistemi, gelen frekansları yerleştirdiğimiz bir istasyon vasıtasıyla en doğru şekilde anlık olarak bizlere sunuyor. Yalnızca 1-2 santimetre civarında hata payına sahip olmasına rağmen ekim, gübreleme ve toprak işleme gibi faaliyetlerimizi kusursuz bir şekilde yapabiliyoruz. Ayrıca istasyonları işletmemizin bulunduğu alana yerleştirdiğimiz için ekstradan bir ücret ödemek zorunda kalmıyoruz.

RTK yöntemi bizlere otomatik dümenleme sistemi aracılığıyla, biçerdöverin, traktörün, ekim makinelerinin ve hatta drone gibi tarımda kullanılan makinelerin, hiçbir insan müdahelesi olmadan yönetilmesine imkan veriyor.

Otomatik Dümenleme Sistemi Nedir?

Hassas tarımın en önemli parçası otomatik dümenleme sistemleridir. Otomatik dümenleme sistemi, herhangi bir sürücü desteğine ihtiyaç duyulmaksızın, bir tarım makinesinin tamamen otomatik bir şekilde belirli bir rotada hareket etmesini sağlayan sistemlerdir. RTK teknolojisinin kullanımının artması ile birlikte otomatik dümenleme sistemlerinin de kullanımı yaygınlaşmıştır. Otomatik dümenleme yardımı ile traktör, biçerdöver, gübreleme veya ilaçlama makinesi kullanan kişiler, kötü arazi koşullarında bile rahatlıkla çalışabilmektedirler. Ayrıca günün her saati çalışma ortamı sağlanabildiği için, verimliliğin arttığı da gözlemlenmiştir. Her geçen yıl gelişen teknoloji ve teknolojiye ulaşım imkanımız daha da artmaktadır. Bu bağlamda otomatik dümenleme sistemi fiyatlarının da bu sayede düşüşte olduğunu söyleyebiliriz.

Otomatik Dümenleme
Fotoğraf: bdk

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Akıllı tarım veya hassas tarım denilince hemen aklımıza gelen ifadelerden birisi de nesnelerin interneti kavramıdır. İnternete bağlanabilen ve belirli bir miktar veriyi depolayan aletlere Nesnelerin İnterneti adını veriyoruz. Tarım alanında nesnelerin interneti kavramı çok büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü tarımda verilerin depolanması verimliliği büyük ölçüde arttırmaktadır.

Tarımda Kullanımı

  • Sıcaklık Ölçüm Aletleri
  • Nem Ölçüm Aletleri
  • Işık Ölçüm Aletleri
  • Akıllı Tasmalar
  • Büyükbaş Hayvanlara Takılan Adımsayarlar

Bu aletler vasıtasıyla veriler toplanır, toplanan bu veriler ile otomatik sulama ve gübreleme makineleri otonom bir şekilde çalışmaya başlar. Havanın sıcaklığına, nemine veya bitkinin aldığı ışığa göre sulama gübreleme faaliyetlerimizi gerçekleştirebiliriz. Akıllı tasmalar sayesinde gps üzerinden hayvanımızın merada hangi alanda otladığını görebiliriz. Bu edindiğimiz bilgiler doğrultusunda uygun ve etkili bir otlatma planı gerçekleştirebiliriz. Hatta büyükbaş hayvanların ayaklarına takılan adımsayar aletleri ile hayvanımızın kızgınlık döneminde olup olmadığını kolayca tespit edebiliriz. Bu bize hayvanın ne zaman tohumlanması gerektiği bilgisini de veriyor olacaktır.

Eğer tohumlamanın ne olduğunu bilmiyorsanız Suni Tohumlama Nedir? Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir? adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Hassas Tarımda Drone Kullanımı

Son birkaç senede dünya çapında drone kullanımı oldukça artmıştır. Özellikle insanların ulaşamayacakları yerlere ulaşıp fotoğraf çekimleri yapmak ve basit işleri halletmek için kullanılıyorlar. Ancak drone teknolojisinin tarımdaki kullanımı biraz daha farklıdır. Hassas tarım tekniğinin en önemli püf noktası, doğru zamanda doğru sulamayı ve gübrelemeyi yapmaktır. İşte bu kısımda drone teknolojisi yardımımıza yetişiyor. Tepeden kuş görünüşü olarak, bitkilerimizin ne kadar büyüdüğünü, hangi alanın ne kadar gelişmiş olduğunu anlık olarak kaydedebilirler. Hatta bununla kalmayıp üzerine yerleştirilen bir depo vasıtasıyla gübreleme ve sulama yapabilirler. Hangi bitkiye ne kadar miktarda sulama yapılacağı konusu son derece önemlidir. Çünkü verim haritalama sisteminde gelişmesi daha yavaş olarak görülen bölgelere yoğun sulama yapılabilir. Bu sayede hem su kullanımı açısından hem de bitki isteklerini karşılama açısından etkili bir performans sağlanmış olur.

Hassas Tarım Robot Kol
Robot Kol

Tarımda Kullanılan Robot Teknolojileri

Drone kullanımı dışında hassas tarımda kullandığımız bir diğer teknoloji ise robotlardır. Bilindiği üzere robot kol teknolojisi her geçen gün daha da ilerlemektedir. Üstelik bu teknoloji tarım sektöründe de önemli bir paya sahiptir. Hasat işlerini kolaylaştırmak amacıyla bazı robot kollar geliştirilmiştir. Bu robot kollar elle hasat yapılan bazı işletmelerde işgücünden tasarruf etmek amacıyla kullanılmaktadır. Örneğin, domates serasına yerleştirilen bir robot kol, normal bir insandan 5 kat daha verimli çalışmaktadır. Üstelik haftanın her günü ve her saati çalışma imkanına sahip olan bu robotlara sadece bir defalığına ödeme yaparak istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Hem işgücünden hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlayan hassas tarım robotları git gide daha yaygın hale gelmektedir.

Hassas Tarım ve Akıllı Telefon Uygulamaları

Hassas tarım’da kullanılan bu veriler her daim ulaşılabilir olmalıdır. Tarladaki verimin ne kadar arttığı, depolarda kalan gübre miktarı veya yem miktarı kolayca ulaşılabilir olmalıdır. Bu ihtiyacı karşılamak için bazı telefon uygulamaları geliştirilmiştir. Bu uygulamalar bizlere anlık olarak tarlamızın durumu gösteren bir monitör ekranı sağlar. Bizler de oturduğumuz yerden verilerimizi otomatik bir şekilde elde ederiz. Ayrıca tarımsal muhasebe işlemlerimizi de bu tip uygulamalar vasıtasıyla kontrol edebiliriz.

Tarlamızın Durumunu Takip Edebileceğimiz Telefon Uygulamaları

Gelecekte Bizleri Neler Bekliyor

İnsanlık her yönüyle gelişirken, tarım alanında da gelişimine devam ediyor. Bilgi çağında her geçen gün veri depolamanın ve işlemenin önem kazanması, bizi bir adım daha ileriye taşıyor. Gelecekte toprağa ekmiş olduğumuz bir tohumun daha toprağa düşmeden, ne kadar olgunluğa ulaşacağını ve kimlerin buzdolabına gireceğini tespit edebilecek teknolojiye sahip olacağız. Bugün nasıl elektrik, su ve doğalgaz aboneliği satın alıyorsak, gelecekte de meyve sebze aboneliği satın alıyor olacağız. Buzdolaplarımızdan otomatik olarak ürünlerimizin siparişlerini verebilecek, eksik olan gıdamızı kapımıza kadar getiriyor olacağız. İşletmelerimiz ise müşterilerinin sipariş potansiyelini hesaplayarak veya tüketim verilerine bakarak ona göre üretim yapıyor olacaklar.

Tarımda üretimden tüketim aşamasına kadar yapılan her türlü işlem bizim kontrolümüz altında olmuş olacak. Hassas tarım teknolojisi gelecekte bizlere bunu vaat ediyor. Yalnızca birkaç sene sonra hep birlikte bu akıllı tarımın muhteşem dünyasına adım atacağız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir