1. Anasayfa
  2. Tarım

Solarizasyon Nedir? Solarizasyon Uygulaması Nasıl Yapılır?


Solarizasyon Nedir?

Solarizasyon, toprağın naylon ile kapatılarak ısıtıldığı ve böylece topraktaki zararlı mikroorganizmaların yok edildiği bir zirai uygulamadır. Solarizasyonun amacı güneş ışınlarının naylonu ısıtması ile birlikte toprağın sterilize edilmesini sağlamaktır. Bu uygulama sayesinde topraktaki patojenlerin ve yabancı otların yayılması engellenmektedir.

Özellikle Türkiye gibi yıllık toplam güneşlenme süresinin yüksek olduğu ülkelerde uygulanmaktadır. Aynı zamanda yeni gelişmekte olan tarımsal uygulamalar ile birlikte organik tarıma uygun bir zararlı mücadele yöntemi olarak görülmektedir.

Solarizasyon
Fotoğraf: Pixabay

Solarizasyonun Yararları ve Zararları Nelerdir?

Solarizasyon uygulamasının yararları şunlardır;

  1. Topraktaki yabancı otlar yok edilmektedir.
  2. Zararlı mikroorganizmalar ve patojenler uzaklaştırılmaktadır.
  3. Toprağın verimliliğinde artış sağlar.
  4. Uygulama sonrası gübre ve su alımını destekler.
  5. Pestisitlere alternatif biyolojik mücadele yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Eğer biyolojik mücadele hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Biyolojik Mücadele Nedir? Mücadele Yöntemleri Nelerdir? adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Solarizasyon işleminin zararları ise şunlardır;

Sponsorlu Bağlantılar

  1. Güneş ışığının yetersiz olduğu yerlerde yapılamamaktadır.
  2. Uygulanan alana göre naylon maliyeti oldukça yüksek olmaktadır.
  3. Naylonlar genellikle bir sonraki solarizasyon işlemi için kullanılamamaktadır.
  4. Yalnızca toprağın yüzeyi için etkili olmaktadır. Toprağın derinlerinde etkili değildir.

Güneşin yeterliliği ve zararlıların miktarı gibi teknik yönler göz önünde bulundurularak, işlemin yararları ve zararları üretici için karşılaştırılmalıdır. Eğer teknik imkanlar veya maliyet açısından size uygun olmadığını düşünüyorsanız alternatif zirai mücadelelere yönelebilirsiniz.

Solarizasyon Naylonu
Fotoğraf: Freepik

Solarizasyon Naylonu Nasıl Olmalıdır?

Kullanılması gereken naylon 2-4 mm kalınlığında ve şeffaf olmalıdır. Naylonun dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir, yırtılma durumunda yırtılan yer kapatılmalıdır. Özellikle şeffaf renkli naylonlar kullanılmalı, koyu renkli naylonlar kullanılmamalıdır. Çünkü şeffaf naylonlar toprağın daha yüksek sıcaklıklara ulaşmasını sağlamaktadır.

Solarizasyon naylonu fiyatı ne kadar fazla olursa uygulama o kadar ekonomik olmaktan çıkacaktır. Bu nedenle satın alırken, solarizasyon örtüsünün seçiminde hem uygun fiyatlı olmasına hem de kaliteli olmasına özen gösterilmelidir.

Solarizasyon Uygulaması Nasıl Yapılır?

Solarizasyon Nasıl Yapılır?
  • İşleme başlamadan önce ilk olarak toprağın hazırlanması gerekmektedir. Bu hazırlık işleminde tarla yüzeyimiz el aletleri ve çöpler gibi gereksiz materyallerden arındırılmalıdır. Toprak zemini düzleştirilmelidir.
  • İkinci aşamada buharlaşma etkisinden yararlanmak için işlemden önce toprağı nemlendirmek gerekmektedir. Çünkü nemlendirilen toprakta ısı artarak buharlaşmayı sağlayacaktır.
  • Daha sonra 2-4 mm kalınlığında şeffaf naylon ile toprağın üzerini kapatın. Ardından naylonun kenarlarını yere sabitleyerek toprağın dışarıdan hava almamasına özen gösterin. Bu sayede güneşin naylona uyguladığı sıcaklık toprakta hapsolacaktır.
  • Son olarak uygulamanın tamamlanması için ortalama bir ay beklemeniz gerekmektedir. Bu süre mevsimsel şartlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer toprak kuruduysa düzenli olarak toprağın nemli kalmasını sağlayın.

Yağışlar nedeniyle naylon üzerinde su ve çöpler birikebilmektedir, bu gibi durumlarda naylonun güneş ışınlarını geçirip geçirmediği kontrol edilmelidir. Çöpler veya solarizasyona engel olabilecek maddeler kaldırılmalıdır.

Solarizasyon bittikten sonra toprağa organik gübre takviyesi yapmanız yararlı organizmaların artmasında etkili olacaktır. Ayrıca solarizasyon sonrasında makul ölçülerde pestisit kullanarak, geriye kalan zararlıları da yok edebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir