1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Zirai Drone Nedir? Satın Alırken Bilmeniz Gerekenler!


Zirai Drone Nedir?

Zirai Dronlar, tarımda gübreleme, ilaçlama ve sulama gibi önemli işlerin yapımında kullanılan yeni nesil araçlardır. Diğer sektörlerde olduğu gibi tarımda da çeşitli yenilikler ve buluşlarla karşılaşmaktayız. Bunlardan en önemlisi de, herkesin az çok fikir sahibi olduğu drone teknolojisidir. Tarımsal teknolojilerin gelişmesi ile birlikte birçok ülkede drone teknolojisinden yararlanılmaktadır. Özellikle hassas tarım alanında verim haritalama işlemlerinin yapılmasında ve tarlaların analiz edilmesinde kritik bir öneme sahiptir.

Tarımsal Drone
Fotoğraf: Pexels

Tarihte İlk Zirai Drone (ZİHA) Kullanımı

İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi, 1991 yılında hassas tarımda kullanmak amacıyla gelişmiş GPS sistemleri üzerinde çalışmalar yaptı. Bu sistemler daha sonra dronlarda kullanılmak üzere uyarlandı. Tarımda kullanılan ilk dronlar ise 2000’lerin başlarında geliştirildi. 2000 yılında, Yamaha adında bir Japon şirketi, verim haritalama ve tarla analizi yapabilen dünyanın ilk tarım drone’u R-50’yi piyasaya sürdü.

Dronların ağırlık kaldırma kapasiteleri ve uçuş sürelerinin artması ile birlikte, tarla analizinin yanı sıra gübreleme, ilaçlama ve sulama gibi çeşitli tarımsal ihtiyaçları karşılayan dronlar da üretilmeye başlandı.

Zirai Drone Türleri Nelerdir?

Zirai drone türleri, uçaklara benzeyen sabit kanatlı dronlar ve pervanelere sahip döner kanatlı dronlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Döner kanatlı dronların, sabit kanatlı dronlara göre kullanımı daha kolaydır. Çünkü daha iyi bir manevra kabiliyetine sahiptir. Sabit kanatlı dronlar genellikle verim haritalama ve tarla analizi gibi görevler için kullanılırken, döner kanatlı dronlar daha yaygın olarak gübreleme, ilaçlama, sulama gibi görevler için kullanılır.

Zirai Dronlar Hangi Amaçlarla Kullanılıyor?

Gübreleme

Dronlara çeşitli aparatlar takarak, dronları farklı uygulama alanlarında ve farklı amaçlar için kullanmak mümkündür. Gübrenin değerli olduğu, uygulama alanının kısıtlı veya zor olduğu bölgelerde zirai drone teknolojisinden yararlanılmaktadır. Dronlara takılabilen gübre deposu ve püskürtme aparatı sayesinde gübreleme işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bitki yapraklarına püskürtülerek uygulanan bütün gübreleme işlemleri, zirai dronlar tarafından yapılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlaçlama

Dronlar aynı zamanda tarım ilacı püskürtebilirler. Dronla ilaçlama, alınacak verimliliği büyük ölçüde arttırır. Kullanılan tarım ilacı miktarında azalmaya etki etmesi nedeniyle de oldukça çevrecidir.

Sulama

Gübreleme ve ilaçlama işleminde olduğu gibi sulamada da dronlar kullanılmaktadır. Dronlar tarlalarda kuru ve ıslak yerleri kolayca tespit edebilir. Bu bilgiler sayesinde çiftçiler, dronları kullanarak daha etkili bir sulama yapmakla kalmayıp aynı zamanda su kullanımından da tasarruf edebilirler.

Verim Haritalama

Dronlara takılan gelişmiş kameralar, tarladan veri toplama ve haritalandırma gibi işlemleri yapmaktadır. Ayrıca bu bilgiler mahsul sağlığını incelemek, verimi tahmin etmek, gübreleme, ilaçlama ve sulama gibi faaliyetlerin düzenlenmesi için kullanılmaktadır. Eğer verim haritalama ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Hassas Tarım Nedir? Hassas Tarım Uygulamaları Nelerdir? adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Hastalık ve Zararlı Kontrolü

Dronlardaki kameralardan elde edilen görüntüler işlenerek bitkilerdeki sararma, kuruma, çürüklük vb. hastalıkların tespit edilmesi ve kontrol altına alınması sağlanmaktadır. Ayrıca dron ilaçlama yapılması amacıyla tarladaki zararların yayılma alanlarının tespiti de yapılmaktadır.

Mahsul Tahmini

Dron teknolojisi ile birlikte tarladaki ölçüm faaliyetlerinde de ilerleme kaydedilmiştir. Bu sayede Ürünlerin kolayca sayılması, ağırlıklarının ve büyüklüklerinin saptanması gibi önemli işler, mahsul tahmini yapan dronlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sızıntı Tespiti

Sulamada meydana gelen teknik arızalar, yapılan hatalı drenaj çalışmaları ve su baskını gibi insanlar tarafından fark edilemeyen olaylar, dronlar tarafından raporlanmaktadır. Böylece tarlalarınızda baskınlara karşı önlemler alarak, tarlalarınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Drone Görüşü
Fotoğraf: Pexels

Zirai Drone Yararları

  • Tarla üzerinde tam kontrole sahip olmak.
  • İlaç, gübre ve su kullanımından tasarruf sağlamak.
  • Ürünlerin sağlıklı büyüme takibinin yapılması.
  • Daha az iş gücü kullanımı.
  • İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması.

Zirai Drone Zararları

  • Çok fazla teknik bilgi gerektirmesi.
  • İlk kurulum maliyetinin yüksek olması.
  • Parça temin etmekte yaşanan bazı zorluklar.
  • Kullanım için gerekli olan bazı sertifikasyon işlemleri.

Drone Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tarımsal dronlar içerdikleri yazılımlar, sensörler, kullanışlılık ve fiyat bakımından farklılıklar gösterebilmektedir. Bu nedenle drone alırken size ve tarlanıza uygun olanın seçilmesi son derece önemli bir konudur.

Zirai Drone Yazılımları

Dronlar yalnızca mekanik parçalardan oluşmaz. Çiftçinin kullanışlılığını arttırmak amacıyla çeşitli yazılımlar içermektedirler.

Bunlardan bazıları:

  • Arazi haritalandırma işlemlerini gerçekleştiren uygulamalar.
  • Sulamanın kontrol edilmesi ile ilgili uygulamalar.
  • Tohum ekim kapasitesini gösteren uygulamalar.
  • Mera arazisi içerisindeki hayvanların takibini yapan uygulamalar.
  • Mahsulün gelişim kapasitesini gösteren uygulamalar.

NDVI Nedir?

Normalleştirilmiş Bitki Örtüsü Farkı İndeksi, bir bölgedeki bitkilerin büyüme durumlarını, sağlıklı olup olmadıklarını ve zararlılardan etkilenip etkilenmediğinin belirlenmesinde kullanılan bir ölçüttür. Bu sayede Near-infrared ışınlarını kullanarak, bitkilerin ışığı yansıtma düzeyinin ölçülmesini sağlar. Ölü bitkileri, stresli bitkileri ve sağlıklı bitkileri tespit etmek amacı ile kullanılmaktadır. Bitkilerin sağlıklı olması durumunda yansıttıkları Near-infrared ışınların değeri daha da artmaktadır.

NDRE Nedir?

Normalize edilmiş fark kırmızı kenar indeksi, sensörler aracılığı ile elde edilen görüntülerin sağlıklı bitki örtüsüne ait olup olmadığını analiz etmemize yarayan ölçüttür. Aralarındaki fark, NDRE sisteminde kızılötesi hassasiyetinin NDVI sitemine göre daha etkili olmasıdır. Bu nedenle NDVI ölçümlerinin yeterli sonuç vermediği durumlarda NDRE sisteminin kullanılması tavsiye edilmektedir.

Zirai Drone
Fotoğraf: Pexels

Zirai Drone Sensörleri

  • İvmeölçer
  • Jiroskop
  • Eğim Sensörleri
  • Akım Sensörleri
  • Manyetik Sensörler
  • Motor Emme Akış Sensörleri
  • Işık Algılama Sensörleri

Drone Kullanışlılığı

Bütün teknolojik aletlerde olduğu gibi drone teknolojisinde de tasarımların ergonomik bir şekilde olması büyük öneme sahiptir. Özellikle uzun süre drone kullanan kişilerde kullanım kolaylığı ve rahatlığın sağlanması, iş verimliliğini arttırmaktadır. Bu nedenle drone alırken kullanımın size uygun olması dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir.

İnternet üzerinden drone sipariş etmeden önce sipariş edeceğiniz drone modelini daha önce kullanmış olmanız son derece önemlidir. Eğer kullanmadıysanız ilgili drone modelinin kullanışlılığını inceleyen YouTube kanallarından faydalanmanızı tavsiye ederiz.

Zirai Drone Fiyatları

Bütün ürünlerde olduğu gibi drone fiyatları da barındırdığı özelliklere ve kullanım alanlarına göre değişiklik göstermektedir. 2022 yılı itibariyle zirai dronların fiyatı 50 bin liradan başlayarak 500 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Zirai dron fiyatlarından haberdar olmak için düzenli olarak drone satış siteleri üzerinden fiyat takibi yapmak sizin yararınıza olacaktır.

En popüler drone markaları:

Zirai Drone Ehliyeti Nasıl Alınır?

Zirai drone kullanmak için öncelikle bir ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. İHA0, İHA1, İHA2 ve İHA3 olmak üzere dört farklı özellikte drone ehliyeti bulunmaktadır. Bu ehliyetler yalnızca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş dron ehliyet kursları aracılığı ile alınmaktadır. Eğer kurslara kayıt yaptırmak istiyorsanız, Buradan yetkilendirilmiş ehliyet kurslarına ulaşabilirsiniz.

İHA0: Ağırlığı 500 gr ve 4 kg arasındaki dronları kullanmak içindir.

İHA1: Ağırlığı 4 kg ve 25 kg arasındaki dronları kullanmak içindir.

İHA2: Ağırlığı 25 kg ve 150 kg arasındaki dronları kullanmak içindir.

İHA3: Ağırlığı 150 kg ve daha fazla olan dronları kullanmak içindir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir