İçindekiler
DDT Nedir?
Bilimsel adıyla Dikloro Difenil Trikloretan yani DDT, tarımda ilk defa böcek ilacı (insektisit) olarak kullanılmaya başlanan kimyasal bir maddedir. DDT maddesi 1874 yılında Avusturyalı kimyager Othmar Zeidler tarafından sentezlenmiştir. Aradan geçen 65 yıllık bir zamandan sonra bu maddenin böcek öldürücü etkisinin olduğunu ilk olarak İsviçreli kimyager Paul Hermann Müller fark etmiştir.
DDT maddesinin popülerleşmeye başladığı dönemlerde sıtma virüsü halk arasında oldukça yaygın bir virüstü. Bu nedenle bilim insanları sıtma virüsünü azaltarak birçok insanın hayatını kurtarmak istiyordu. İkinci Dünya Savaşı sırasında sıtma virüsünün taşıyıcısı olan sivrisineklere karşı kullanılmaya başlandı. Hem ilk tarım ilacı olması, hem de virüse bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir gelişmeydi. Müller’in bu başarısı karşılıksız kalmadı ve 1948 yılında Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü kazandı.
DDT’nin Özellikleri
- Kimyasal gösterimi: C14H9Cl5
- Erime sıcaklığı 108,5 derecedir.
- Kaynama sıcaklığı 260 derecedir.
- Renksizdir.
- Tatsızdır.
- Kokusuzdur.
- Kristal bir görünüme sahiptir.
- Suda çözünmezler. Yağda çözünürler.
- Kanserojen bir maddedir.
DDT Böcekleri Nasıl Öldürüyor?
Böceğin DDT içeren herhangi bir yere temas etmesi durumunda, böceğin nöronlarında sodyum kanalları açılmaya başlar. Daha sonra DDT, böceklerin sinir sistemlerini bozarak onların ölmelerini sağlar. Ayrıca sadece böcekler üzerinde etkili olmayan, kuşlara ve doğadaki diğer memeli hayvanlara karşı da oldukça zararlı olan bir üründür. Bu nedenle çok tehlikeli bir böcek ilacı olduğunu söyleyebiliriz.
DDT Neden Yasaklandı? Zararları Nelerdir?
Yasaklanmasındaki başlıca neden, böcekler dışında çoğu canlıya zarar veriyor olmasıdır. Bunu ilk olarak Rachel Louise Carson adındaki bilim insanı keşfetmiştir. Carson, kuşların neden öldüğünü anlamak için çalışma yaptığı sırada, kuş yumurtalarında DDT maddesinin olduğunu gözlemlemiştir. Ardından bu yaptığı çalışmayı birçok çevre örgütü ile paylaşarak DDT’nin yasaklanmasında öncü olmuştur. 1970 ve 1980 yılları arasında çoğu Avrupa ülkesinde yasaklanmıştır. Şu an birçok ülkede yasak olmasına rağmen bazı Afrika ülkelerinde halen daha sıtmaya karşı kontrollü olarak kullanılmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda DDT’nin insan sağlığı açısından da oldukça riskli olduğu anlaşılmıştır. Düzenli olarak maruz kalan insanların üreme işlevlerinin giderek bozulduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak tiroid hastalıklarına ve kansere neden olabileceği hakkında birçok bilimsel makale yazılmıştır.
Türkiye’de Yasak mı?
Evet ayrıca Türkiye’de de 1980’lerden beri yasak olan bir üründür. Bu nedenle hem kendi sağlığınız hem de çevre sağlığı açısından DDT tozu adı altında satılan hiçbir ürün satın alınmamalı, kullanılmamalı veya temas edilmemelidir.