İçindekiler
Üre Gübresi Nedir?
Üre gübresi bir diğer adıyla karbamid, en yüksek azot miktarına sahip olan gübrelerden bir tanesidir. İlk defa 1727’de Hollandalı bilim insanı Herman Boerhaave tarafından idrarda bulunmasıyla keşfedilmiştir. 100 kilogram üre içerisinde 46 kilogram saf azot bulunmaktadır. Fiyatına göre içerdiği azot, diğer gübrelere göre daha fazla olduğu için, çiftçiler arasında en çok tercih edilen gübrelerden bir tanesidir. Gübre dışında hayvan yemi yapımında, ilaç endüstrisinde ve otomotiv olmak üzere birçok sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. 2019 yılı verilerine göre dünyadaki toplam üre gübresi üretiminin 72,4 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir.
Üre’nin Özellikleri
Kimyasal gösterimi: CH4N2O
Erime sıcaklığı 135 derecedir.
Beyaz bir renge sahiptir.
Suda çözünür.
Kokusuzdur.
Ne İşe Yarar?
Bitkiler gelişimlerini düzgün bir şekilde tamamlayabilmeleri için topraktaki besinlere ihtiyaç duyarlar. Devamlı üretim yapılması sonucunda genellikle topraklar bu besinleri karşılamakta güçlük çekerler. Bu nedenle üre gübresi, azota ihtiyaç duyan bütün bitkilerde, azot ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılır. Bitkilerde üreaz enzimi bulunmaktadır. Bu enzim sayesinde bitkiler üreyi amonyağa dönüştürebilirler. Özellikle patates ve mısır gibi yüksek oranda azot ihtiyacına sahip bitkiler için önemlidir. Topraktaki azot, bitkinin yararlanması gerekenden daha az ise bitkiler sararmaya, gelişim hızı yavaşlamaya ve verimlilikte düşüşler meydana gelmeye başlar.
Nasıl Kullanılır?
Gübre kullanılmadan önce toprak analizi yapılması gerekmektedir. Toprak analizi yapıldıktan sonra çıkan azot miktarı saf madde olarak kaç kilograma denk geliyorsa, onu 2,2 katsayısı ile çarparak bir dekar için kullanmamız gereken gübre miktarını elde etmiş oluruz.
Örneğin: Azot miktarı saf madde olarak 5 kilograma denk geliyorsa, 5×2,2=11 kilogram üre gübresi kullanmamız gerekir.
Zararları Nelerdir?
Gübrelerin atmosfer açısından bazı zararları bulunmaktadır ve üretildikten sonra test işlemlerinden geçmek zorundadır. Gereğinden fazla kullanılması halinde bitkilerin köklerinde bozulmalar olur. Buna bağlı olarak verimlilik de düşer. Üre gübresi üretilirken aynı zamanda biüre maddesi de oluşmaktadır. Biüre bitkiler için son derece zararlı bir maddedir. Bu nedenle üre’nin içerisinde biüre miktarının az olması gerekmektedir.
Fiyatı Ne Kadar?
2021 yılı kasım ayı fiyatlarına göre 50 kilogram üre 500 lira ile 600 lira arasında değişmektedir. 2020 yılından bu yana gübre fiyatlarında %150 oranında bir artış gerçekleştiğini de hatırlatmakta fayda var. Fakat bu fiyat yükselişinin sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde üretim ve tedariğe bağlı sorunlardan kaynaklandığı biliniyor.