1. Anasayfa
  2. Hayvancılık

Ataks Tavuk Özellikleri Neler? Yetiştiriciliği Ne Kadar Kazandırır?


Ataks Tavuk Nedir?

Ataks tavuklar, tamamen Türk üreticiler tarafından elde edilmiş bir hayvan ırkıdır. Ankara Tarım Araştırma Enstitüsü’nün çalışmaları sonucunda bu ırka ulaşılmıştır. Yapısı gereği diğer tavuklardan daha dayanıklı bir bünyeye sahiptirler. Ayrıca organik yumurta tavukçuluğunda kullanılan ataks tavukların yumurtası diğer yumurtalara göre daha pahalıdır. Tanesi bugünün fiyatıyla 1 Lira 25 Kuruşa satılabilmektedir. Ataks cinsi tavuğun böylesine pahalı bir yumurtaya sahip olmasının sebebi tamamen organik ve gezen tavuk olmasından dolayıdır. Git gide artan organiğe olan talep, aynı zamanda yumurta fiyatlarını da arttırmıştır. Bu artışlardan dolayı insanlar organik tavuk yetiştirmek ne kadar kazandırır? gibi soruları bizlere sormaya başladılar. Bizler de bu yazımızda tavuk yetiştirme maliyetini, tavuk yetiştirmenin karlı olup olmadığını sizlerle paylaşacağız.

Fotoğraf: Freepik

Ataks Tavuklarının Özellikleri

  • Siyah veya koyu renklere sahip bir tavuktur.
  • Yumurta verimleri oldukça yüksektir
  • İlk yumurtalarını 20. Haftada vermeye başlarlar.
  • Ortalama Yumurta Ağırlığı 64,7 gram düzeyindedir.
  • 18. Haftaya kadar toplamda 6.9 kilogram yem tüketirler.
  • Yumurta verme döneminde ortalama günlük yem tüketimi 120 gramdır.
  • 72. Hafta sonundaki canlı ağırlıkları 2410 gramdır.
  • Serbest salım yapacak tavuk yetiştiricileri için tercih edilebilir.
  • İyi bakıldığında bir tavuktan 320’den fazla yumurta alınabilir.
  • Kışın soğuğa karşı dayanıklı bir tür oldukları bilinmektedir.
  • Kendi arasında gayet uyumlu bir tavuk ırkıdır.
  • Bilinenin aksine ataks tavuklar gurk olurlar.

Ataks Tavuk Yetiştirecekler Neler Yapmalı?

Ataks Tavuk

Yumurta yetiştiriciliğine başlamadan önce yapmanız gereken en önemli şey kimlere satacağınızı önceden bilmektir. Eğer toptan olarak satacaksanız mutlaka yumurta tedarik edeceğiniz yerleri belirlemelisiniz.

Her zaman bakabileceğiniz miktarda tavuk almalısınız. Hiç tavuk yetiştirmemiş biriyseniz veya bilgilerinize yeterince güvenmiyorsanız çok fazla tavuk beslemek, işinizi zorlaştıracaktır.

Civciv halinde alınıp beslenmesi daha maliyetli ve uzun süre gerektireceğinden yarka almanızı tavsiye ederiz. Eğer civciv olarak almak istiyorsanız buraya tıklayarak, bizzat Tarım ve Orman Bakanlığının kendi sitesinden satın alabilirsiniz.

Yarkaları 18 haftalık olarak almalısınız. Ataks tavuk yarka fiyatları yaklaşık olarak 30 Lira ile 35 Lira arasında değişim göstermektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Yarkalar aracı bir kuruluş olmadan doğrudan sahibinden satın alınmalı, aşılarının düzenli olarak yapılmış olduğu kontrol edilmelidir.

Uygulanacak yem rasyonları uzman bir kişi tarafından titizlikle hazırlanmış olmalıdır. Düzgün hazırlanan bir rasyon, ataks tavuklarınızın daha verimli yumurta vermelerini sağlayacaktır.

Lohman Mı Yoksa Ataks Mı Almalıyım?

Yumurtacılığa başlayacak kişilerin sıklıkla sordukları sorularından birisi de Lohman tavuk mu alınmalı, yoksa ataks tavuk mu sorusu oluyor. Aslında verim açısından ataks tavuklarla lohman tavuklar arasında çok büyük bir fark bulunmuyor. İkisi de ihtiyaçları doğrultusunda yeteri kadar yem yedikleri sürece aynı verime sahipler. Ancak salma yetiştiricilik yapacaksanız ve tavuklarınızın soğuğa karşı biraz daha dayanıklı olmasını istiyorsanız, ataks tercih etmelisiniz.

Ataks Tavuk Maliyeti Nedir? 300 Tavuk Yetiştirmek Ne Kadar Para Kazandırır?

Kurulum GiderleriSabit GiderlerGelir
Anahtar Teslim Tavuk Çadırı
(25.000 TL)
Elektrik-Su
(400 TL)
250 Adet Yumurta
(250×1,25 = 312,5 TL)
300 Yarka
(300×30 = 9.000 TL)
Aylık Yem
(3.600 TL)
Viyol
(100 TL)
Toplam34.000 TL4.100 TL9,375 TL
300 Tavuk Maliyet Hesabı

Yukarıda 300 adet ataks tavuk yetiştirmenin ne kadar kazandıracağını gösteren tablo bulunmaktadır.

Kurulum giderleri İçin Anahtar teslim bir çadır (folluk, yemlik, suluk, fanlar, altlık dahil) toplamda 25 Bin liraya mal olacaktır. 18 Haftalık ataks yarka fiyatı ise yarka başına 30 liradan hesaplanmıştır. 9 Bin lira yarka giderimiz bulumaktadır. Yani kurulum için toplamda 34 Bin lira harcanmıştır.

Sabit giderler elektriğimiz ve suyumuz 400 lira olarak düşünülmüştür. Tavukçuluk yaptığınız yere göre değişiklik gösterebilir, ortalama bir fiyat olduğunu söylemekte fayda var. Bunun dışında mısır ve soya küspesi ile hazırlanmış kaliteli bir kilogram yemin maliyeti 3,33 lira olarak hesaplanmıştır. Yetişkin ataks tavuğun bir günde 120 gram yem yediğini hesaba katmamız gerekir. Yani 300×0,120 yaparsak, 300 tavuk bir günde yaklaşık olarak 36 kilogram yem yiyecektir. Bu da bize aylık olarak 36x30x3,33 = 3.600 liraya mal olacaktır. Yumurtaların kırılmadan, düzgün bir şekilde transfer edilmesi için viyollere ihtiyacımız olacak. Bunun için de aylık 100 lira viyol harcaması yapacağız. Kısacası toplam sabit giderlerimiz 400+3600+100= 4.100 lira olacaktır.

300 ataks tavuk günde ortalama olarak 250 adet yumurta verebilir. 250 adet yumurtayı tanesi 1 lira 25 kuruştan satarak günde 250×1.25= 312,5 lira kazanç elde etmiş oluyoruz. Bu da aylık 312,5×30=  9,375 liraya tekabül ediyor. Eğer işletmeniz günde 250 tavuğun altında verim alıyorsa bunu düzeltmeniz gerekmektedir. Yumurtadaki verim sorunları genellikle yanlış rasyon hazırlamaktan veya tespiti yapılmamış kanatlı hayvan hastalıklarından kaynaklanmaktadır.

Kazancımız Ne Kadar?

Son olarak 34 bin liralık yatırım yaptığımız 300 tavukluk işletmemizin kazancının 9.372-4.100= 5.272 lira olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu yapılan hesaba veteriner ücretleri dahil edilmemiştir. Aylık veteriner ücretleri değişiklik gösterebilir. Biz veteriner harcamalarına kabaca 500 lira diyelim. 300 ataks tavuk yumurtacılığı yaparak aylık 4.772 lira gibi bir kazanç elde edebiliyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir